Skriv ut sida | Close Window

Dinosaurier VS Vilddjuren

Utskriven från: Magic Movies
Kategori: Filmer
Forumnamn: Disneyklassikerna
Forum beskrivning: Här diskuteras Disney klassiker från Snövit fram till dagens filmer och kommande.
URL: http://www.magicmovies.se/disneyssion/forum_posts.asp?TID=1794
Utskriftsdatum: 01-juni-2020 vid 21:41
Software Version: Web Wiz Forums 10.11 - http://www.webwizforums.com


Tråd: Dinosaurier VS Vilddjuren
Postad av: Disneyfantast
Ämne: Dinosaurier VS Vilddjuren
Postningsdatum: 09-mars-2012 vid 00:49
Jag skulle vilja få en fråga besvarad och hoppas att någon eller några här har mer koll än vad jag har.
Vilken av dessa två filmer räknas som en Disneyklassiker eller ingår i den. Jag har alltid trott på Vilddjuren men i och med trassel och att de visade de 50 filmer som gjorts genom åren så visas Dinosaurier och inte vilddjuren och på annat håll har det visats så också så jag är lite förvirrad.
Varför räknas inte båda som disneyklassiker och vilken av de är det. Skulle vara skönt att få lite bekräftat.

-------------
MVH
   //HåkanSvar:
Postad av: Jeppe
Postningsdatum: 09-mars-2012 vid 08:27
Som jag har fattat det så är det Dinosaurier som räknas som det i USA, men inte här. Här räknar de Vilddjuren som en istället, men inte Dinosaurier... Men jag kan ha fel?


Postad av: Anders M Olsson
Postningsdatum: 09-mars-2012 vid 13:19
En riktig klassiker är en film som p.g.a. sina kvaliteter har blivit älskad och uppskattad under lång tid, kanske av flera generationer. Många av de äldre tecknade Disneyfilmerna är riktiga klassiker på sina egna meriter. Men sen har Disney infört en egen mera godtycklig definition av ordet. Klassiker betyder precis vad Disney vill att det ska betyda, och de tar sig friheten att ändra definitionen som det passar dem, och ha olika definition i olika länder.

I Tyskland talar man t.ex. inte om klassiker, utan om "Meisterwerke" (mästerverk) vilket ger utrymme för en helt annan tolkning.

Disney i USA sa officiellt för några år sen att man inte längre numrerar filmerna. Varje film ska stå på egna ben. Trots det finns olika individer och grupper inom och utanför Disney som presenterar egna listor. Man kan t.ex. göra en lista på alla långfilmer som är producerade av Disneys huvudstudio, och då kommer Dinosaurier med, men inte Vilddjuren.

Eller så kan man göra som Disneys numera pensionerade arkivchef Dave Smith och presentera en numrerad lista på "Animated Features, classic" - klassiskt animerade (dvs tecknade) långfilmer. Då blir det 46 stycken inklusive nummer 45 Prinsessan och grodan och nummer 46 Nalle Puhs film.

Här i de nordiska länderna har Disneys distributionsbolag valt att ha en egen numrering där man tar med "gökungen" Vilddjuren och kallar den för "klassiker". Skälet är lätt att gissa - genom att jämställa den med de riktiga klassikerna hoppades marknadsnissarna att den skulle sälja bättre.

I Frankrike har man en helt annan filosofi. Där inkluderar man alla helt eller delvis animerade filmer, även uppföljarna och Pixars filmer i en stor lista som man kallar "Grand Classiques", stora klassiker. T.ex. är Pocahontas II nummer 50 och Nalle Puhs film nummer 102.

Så om Dinosaurier och/eller Vilddjuren och/eller Nalle Puhs film ska tas med på klassikerlistan beror helt och hållet på vem som gör listan, och inte minst varför! Om syftet är att manipulera köparna är det "anything goes" som gäller! Allt eller inget kan vara lika rätt...


-------------
http://www.d-zine.se/ - Disneyania / D-zine.se


Postad av: LeChuck.
Postningsdatum: 10-mars-2012 vid 00:09
Aaaningen irriterande.

-------------
"I've been called worse."Skriv ut sida | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.11 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk